2014. október 4., szombat

Idétlen időkig (Groundhog Day, Mormota nap)

Az "Idétlen időkig" (angol címe: A mormota napja) az egyik első olyan film, amiben megjelenik az időhurok (time loop) témája.

Time loop a filmekben a wikin: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_films_featuring_time_loops

Mit jelent a címben szereplő mormota?
És, mire utal a ceruza? 

Mormota nap

Az "Idétlen időkig" eredeti címe "A mormota napja".

A február elején előbújó mormota ünnepe valóban létezik a furcsa nevű városkában.
http://en.wikipedia.org/wiki/Groundhog_Day


A "mormota"

A filmben, ha az előbújó mormota meglátja az árnyékát, akkor még hosszú lesz a tél.

Érdekes észrevenni a párhuzamot a fő- (kezdetben anti-)hős és a mormota között.

Mindkettő időjóslással "foglalkozik" és mindkettő neve Phil. A cinikus főszereplőnk is leginkább a "barlangjába" bújna el.
A "mormota" napja tehát az az ismétlődő nap, amit Phil újra és újra átél.(A részletben a főhős Phil mellé ki is van írva "Phil", a mormota neve.)

Ahogy az eltört, majd a következő(-előző) reggel újra sértetlen ceruza is mutatja, az újra ismétlődő napok során mindig tiszta lappal kezdhet, a korábban elrontott, "eltört" dolgokat újra próbálhatja.

Ha Phil örökké ilyen maradna, soha nem lenne képes párkapcsolatra - aminek a jelképe, ill., a filmben a tesztje a női főszereplő.

A kérdés tehát az, hogy "milyen hosszú lesz a tél", vagyis Phil túl tudja-e lépni megkeseredett cinizmusát.

Érdemes sorra követni fejlődésének lépcsőfokait, a lehetőségek felhabzsolása után a kényszeredettség, majd az empátia és valódi mélység keresése felé, míg Phil végül szinte eggyé válik környezetével, arra hangolódva annak "jó szelleme", "angyala" lesz.

A végtelennek tűnő "télnek" tehát akkor lesz vége, ha a "mormota" túl tudja lépni a saját árnyékát. 


Időhurok?

Számomra a kérdés, hogy egy-egy művészi téma-technika mint szimbólum milyen lelki viszonyulást, folyamatot próbál kifejezni

A Groundhog Day szerintem egyszerűen a következő: egy öntelt cinikus figura napról napra, ismétlődően találkozik egy fiatal nővel, akivel kapcsolatba szeretne kerülni és ez a vágya szocializálja; amíg nem tudja saját bunkóságát átlépni, addig olyan, mintha a sikertelen próbálkozásoknak egyazon napja ismétlődne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése